Karabağlar İzmir’in gözdesi olacak
SİYASETKarabağlar Belediye Başkanlığı’nda ikinci dönemini sürdüren Muhittin Selvitopu, 2050 yılını planladığı ilçenin altyapı, kentsel dönüşüm ve sosyal donatılarla kentin cazibe merkezi haline geleceğini söyledi
İlk dönem bir çok sıkıntıyla boğuşmasına rağmen İzmir’in genç ilçesinde bir çok değişime imza atan Muhittin Selvitopu ile randevumuz aslında ikinci dönemin ilk yılının hemen ardındandı. Ancak her şeyi altüst eden corona ve gelişen pandemi süreci bunu da erteledi. Baktık bu corona’nın gideceği, Pandemi’nin biteceği yok. Bizde randevuyu daha fazla ertelemedik. Tüm kurallara riayet edip, sosyal mesafeye de uyup, söyleşimizi yaptık. Size de okumak kaldı.
Belki zaman olarak biraz gecikmiş bir soru gibi gözükebilir ancak o zaman çok konuşulmuştu, seçimin ardından da öylece kaldı. İsterseniz bu gecikmiş soruyla başlayalım. 2109 seçimlerinde sizin tekrar aday gösterilmeyeceğiniz çok konuşulmuştu, ancak ilk açıklananlardan biri oldunuz. Bu ikilemin size göre cevabı nedir?
-Evet, o dönemde bu çok dillendirilmişti, aslında benim açımdan hiç sorun yoktu? Devam etme kararı aldığım andan itibaren Genel Merkez’in sağlıklı ve adaletli davranacağına emindim. Tabii ki Karabağlar gözde bir ilçe şehrin merkezi konumunda talip olan çok, zannediyorum aday fazlalığının getirdiği bir durumdu. Son gün hariç bir sıkıntı da olmadı?
Sizi herkes Aziz Bey’in (Kocaoğlu) adayı olarak görüyordu, onun aday olmaması, sonradan istese de olmayacağının kesinleşmesi bunu doğurmuş olabilir mi?
-Herkes orada yanıldı zaten. Aziz Bey’i severim, takdirde ederim. Üç dönem bu kente hizmet etti. Bize de ilk beş yılda çok destek verdi. Birlikte çalıştık. Önce danışmandım sonra teklifiyle tekrar memuriyete döndüm. Tecrübelerimizle iyi şeyler yapmaya çalıştık. Ancak çoğunluğun bilmediği bir şey var. Ben 2009 yılında da aday adayıydım ve o zaman Aziz Bey ile bir samimiyetimiz yoktu. O dönem adaylığı çok istemiştim. Bir belediyeyi kurmak, tüm sistemi doğru yönlendirmek istemiştim. O zaman Sıtkı Bey’e nasip oldu. 2014’te de aday oldum. Bu sefer Genel Merkez’in takdiri bizden yana oldu. Azizi Bey’in güçlü olduğu bir dönemdi. En azından ‘Hayır’’ demedi diye düşünüyorum. Fakat başta da dediğim gibi bu sürece ben 2009’da başlamıştım.
Biraz önce ‘Belediyeyi ilk kuran olmak istedim’ dediniz, biraz açar mısınız? Size göre ilk dönemde yanlış bir yapılanma var mıydı?
-Evet, 30 yılı aşkın bir tecrübe var. Bir belediyenin sıfırdan kurulması, onun sağlam temellere oturması konusunda düşüncelerim vardı. Belediyecilik bir ekip işi, kadro işi Başkan olarak tek başınıza çok bir şey yapamazsınız. Doğal olarak ilk kurucu olsanız kadro ve ekibi siz belirleyeceksiniz. Ve hedeflerinize doğru ilerleyeceksiniz. İlk dönem eksik-kötü anlamında bir şey söylemiyorum. Fakat herkesin yoğurt yiyişi farklı. Siz ipleri ele aldığınızda aksayan yeri bul, eksiği gör, ekibi tamamla, yarım projeleri bitir derken zaman kaybediyorsunuz.
Tüm bunlara rağmen sizin ilk döneminizde ciddi yol aldınız, sizin de dediğiniz gibi ‘Aziz Bey’de destek verdi ve Karabağlar’da bir sürü projeyi gerçekleştirdiniz? Biraz bunlardan bahseder misiniz?
-İlçe belediyelerin bütçesi belli, büyük projeleri gerçekleştirme şansınız çok yok. Bunlarda mecburen Büyükşehir’den destek almanız gerekiyor. Esasında bir bakıma Büyükşehir’in de bunları yapması lazım. Öncelikle ihtiyaçları belirledik. Benim öncelikli prensibim bu koltukta oturacağım sürede o projelerin bitmesi. Buna göre zaman ve bütçe sıralamasıyla işe koyulduk. Rutin hizmetlerin ve çeşitlendirip daha iyi hale getirdiğimiz sosyal hizmetlerinin yanında bir dizi yatırım gerektiren projeyi de hayata geçirdik. Vatandaşlarımızın öncelikleriyle Yunus Emre Pazaryeri’ni, Yaşar Kemal Mahallesi Pazaryeri’ni tamamladık Kibar Mahallesi Pazaryeri ve Yurtoğlu Kapalı Pazaryeri projeleri de devam ediyor. Karabağlar’ın en büyük ihtiyaçlarından Kız Öğrenci Yurdu’nu bitirip, hizmete açtık. Uzundere Rekreasyon Alanı’nı tamamladık. Nasrettin Hoca’nın altına yer alacak Çocuk Bilim, Teknoloji, Kültür ve Sanat Merkezi, Limontepe Semt Merkezi, Mobilyacılar Çıraklık Eğitim Merkezi ve Tahsin Yazıcı Semt ve Kültür Merkezi projelerinde de sona yaklaştık. Bunları bitirip, diğer projelere başlayacağız. 20’ye yakın proje hazır sırasını bekliyor.
-Diğer projeler neler, sizin yanı sıra Büyükşehir’in yapacakları da var mı?
-Mesela Muzaffer İzgü Konferans Salonu’nu Büyükşehir yapmıştı, Aziz Bey zamanında. Şu anda Yeşilyurt Kültür Merkezi, Barış Mahallesi Semt Merkezi, Cemevi Sosyakültürel Merkez Mimari projelerimiz hazır bunları da birer birer hayata geçireceğiz. Bizim kendi imkanlarımızla yapamayacağımız ancak Karabağlar’ın ihtiyacı olan projelerimiz var. Tam teşekküllü, olimpik standartlarda sahaya sahip, farklı etkinliklere de imkan sağlayacak Gençlik Spor Merkezi projesi, Esentepe Mahallesi’nde yamaca yapılacak sosyal tesisi ve kreş ile Karabağlar’a kent özelliği kazandıracak meydan projemizi Büyükşehir yapacak. Özellikle meydan projesi Karabağlar’ın havasını değiştirecek farklı bir kimlik kazandıracak. Projesini yarışmayla belirlemiştik. İhale sürecinin ardından başlayacak. Diğer iki projede de Büyükşehir’in desteğiyle hızlı yol alacağımıza inanıyorum.
Büyükşehir desteği derken, Aziz Bey’le aranız iyiydi, görünüşe göre Tunç Bey’le (Soyer) de aynı yönde ilerliyorsunuz?
-Bu koltuklar hizmet için. Ben bana verilen süre içerisinde Karabağlar’a en iyi şekilde hizmet etmekle yükümlüyüm. Bunlar ayrıca geçici makamlar, bir emanet. Önemli olan arkada güzel eserler bırakabilmek. Aynı şekilde Tunç Bey’de bunun için çalışıyor. Kendisine hem projeleri anlattık. Hem bizzat yerinde gezdirip, nasıl bir değişim olacağını gösterdik. O da beğendi ve gerekliliğini görerek sıralamaya aldı. Karabağlar sonuçta sonradan ilçe konumunu kazandı. Gerçek bir kent olabilmesi için bu meydan bir zorunluluk. Ancak bütçesi bizi aşıyor, bizim altından kalkamayacağımız bir iş. Bunların yanı sıra Karabağlar’ın sıkışıklığını giderecek yollara, bulvarlara ihtiyaç var. Bunlarda zaten Büyükşehir’in yetkisinde bununla ilgili de çalışmalarımızı anlattık, kendisi de hak verdi. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken projeler arasında 4 önemli yer var. Eski İzmir Caddesi. Uzundere Otoyol Kavşağı ile Limontepe Kavşağı’nın bağlanması, 5714/1’in Sırrı Atalay’a bağlanması. Bir de Sırrı Atalay Caddesi’nin yeni fuar alanına bağlanması. Bu 4 proje Karabağlar için hayati önem taşıyan projeler. Hizmet için yola çıkmış insanların anlaşması, ortak noktada buluşması zaten doğal.
-Aynı fikirdeyiz, fakat siyaset bazen farklı olaylara sebep olabiliyor. Daha önce bunun birçok örneğini yaşadık. En azından sizin açınızdan böyle olmaması Karabağlar içinde bir şans. Bunların dışında eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Şansı insanlar kendileri yaratır diye düşünüyorum. Benim siyaset anlayışımda zaten uzlaşı, orta yol bulmak, ortak payda da buluşmak hep vardı. Bugün de bundan sonra da olacak, biraz önce söylediğimi gibi önemli olan bu emanetin gereğini yapıp arkada güzel eserler bırakmak, hizmet için yola çıkan herkesin de böyle düşündüğüne inanıyorum.
-Peki son soru. Büyükşehir’in yapacakları hariç, diğer projeleri seçim öncesi bitireceğinizi söylediniz. Üçüncü dönemi düşünüyor musunuz? O dönem içinde projeleriniz var mı?
Projelerin bitmesi imkansız, Karabağlar çok daha fazlasını hak ediyor. Tabi ki var, ancak onların sırası da o zaman. Üçüncü dönemle ilgili şimdiden konuşmak erken olur. Daha önümüzde hizmet etmekle yükümlü olduğumuz 3,5 yıl gibi bir zaman var. Mutavizi bir bütçeyle, 58 mahalle ve 500 bin nüfusa hizmet götürmeye çabalıyoruz. Pandemi süreci bir sürü dengeyi de bozdu. Bu projeleri bitirelim, zaman yaklaştığında kararımızı veririz, sağlımız el verirse, partimiz de yine teveccüh gösterirse neden olmasın. Ancak daha bunları düşünmek için çok uzun süre var.
Karabağlar'a modern kent meydanı
İmar planlarımızda meydan projemiz var. Karabağlar Kent Meydanı, İhsan Alyanak Spor Salonu ön tarafında 42 dönümlük bir alanda planlandı. Tasarım proje yarışması da yapıldı. Burada bir problem oldu. Buradaki hukuki süreç devam ediyor yakın bir zamanda bu hukuki süreç tamamlanacak. Tamamlandıktan sonra oranın nasıl bir şekil alacağı ortaya çıkacak. Ardından Büyükşehir süreci devralacak. Bu dönem Karabağlar Meydanı’na kavuşacak.
‘Kenti anlamayanlar bu projeyi eleştiriyor’
Birileri Gençlik Merkezi projesini eleştiriyor. Kenti anlamayanlar bunu anlamıyor. Bizim öncelikli görevimiz toplumun spor yapmasını sağlamaktır. Amatör kulüplerin spor yapmasını sağlamaktır. Öncelikle bu tesisleri yapmak durumundayız. Avrupa ülkelerine gittiğinizde bu tür tesisler yönüyle çok zengin. Önce alt yapıyı düzeltip sonra seyirci kapasitesi yüksek statlar yapılmalı. Biz Karabağlar’da bunları başarmaya çalışıyoruz. Ben öncelikle amatör spor kulüplerine destek olmaya çalışıyorum. Gençlerin uyuşturucudan, kötü alışkanlıklardan uzaklaştıracak en önemli aktivitelerden birisi spor diğeri kültürel etkinliklerdir. İnsanları gençleri kültür sanat ve sporla buluşturmamız gerekiyor.
Üniversite’yi rant uğruna siyaseten engelliyorlar
Uzundere köyünün arkasında hazineye ait 80 hektarlık alan vardı. Bu alanın tamamını hazine bir gecede toplu konut idaresine devretti. Biz bunu öğrenince Karabağlar’da kampanya başlattık. Karabağlar’da yeni konut alanlarımıza ihtiyacımız yok. mevcut planlardaki konut stokumuz Karabağlara fazlasıyla yetiyor. Şu da var ki biz Karabağları yenilemek istiyoruz. Nasıl yenilemek istiyoruz eski doku kalksın, yeni bir doku ortaya çıksın. Siz bunun karşısına yeni boş alanları imara açarak alternatifler koyarsanız bu işler aksar. O nedenle buradaki işleri hızlandıracak projelerin devreye girmesi lazım. Bu 80 hektarın tamamı üniversite kampus alanı olsun dedik. Bu kampanyayı sivil toplum kuruluşlarıyla hep beraber hareket ederek başlattık. Sonuçta toplu konut idaresinin yaptığı imar planlamalarında buranın 38 hektarı üniversite alanı olarak ayrıldı ve 42 hektarı konuta açıldı. Şu anda da biz diyoruz ki, “Bu 42 hektar alan konuta açılmasın, burası da üniversite kampus alanına dahil edilsin.” Bunu söylediğimiz zamanda birileri rahatsız oluyor. Kim rahatsız oluyorsa olsun, biz bunun arkasında durmaya da devam edeceğiz. Bu 80 hektarın tamamı kampus alanı olursa Karabağlar İlçesi’ne çok büyük yararı olur. Ekonomik olarak, ticari olarak, sosyal hayat canlanır. Üniversitenin bir ilçeye çok büyük katkısı var. Bir ilçenin daha fazla gelişmesi için üniversite şart.
Tamamlandığında tüm kente hizmet verecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi işbirliğiyle yaşama geçirilecek Tahsin Yazıcı Semt ve Kültür Merkezi’nde çalışmalar hızla ilerliyor. Proje tamamlandığında, ilçenin en büyük İzmir’in de sayılı sosyokültürel tesislerinden biri Karabağlar’a kazandırılmış olacak. Toplam 6 bin 600 metrekare alana inşa edilen Tahsin Yazıcı Semt ve Kültür Merkezi, 4 kattan oluşuyor. Merkezde çok amaçlı tiyatro salonu, otopark, taziye salonu, mescit, derslikler, kafeterya, spor salonu, eğitim salonları, çocuk oyun odası, seminer odası, çocuk ve gençlik danışma merkezi, nikah ve konferans salonlarıyla düğün salonu yer alacak.
Kavacık Üzümü’nde roto Avrupa
Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Coğrafi İşaret Belgesi’ alınan Kavacık Üzümü’nde rotayı Avrupa’ya çevirdiklerini söyleyen Muhittin Selvitopu, ‘’Avrupa Birliği’nin coğrafi işaretinden sonra dünyaya yayacağız. Bu ihracat ve turizm kapılarını da açacak’’ dedi.
İlginizi Çekebilir