Asuman Bora

Asuman Bora

Mail: luya@mynet.com

Kahramanımız

Babam kahramanlarla dolu masallar anlatırdı elektriklerin kesildiği gecelerde, karanlık duvarlara bakarak canlandırmaya çalışırdık büyük bir çabayla. Bir dudağı yerde bir dudağı gökte dev anaları derdi….. Sığdıramazdım hayali görüntüsünü küçük odaların beyaz duvarlarına. O yaşlarda tek kahramanım babamdı. Her şeyi bilen her şeyi yapabilecek güçte ve bizi sonsuz seven, fedakarlıklarının sınırı olmayan……

Büyüyünce değişti mi?  Hayır, asla değişmez pekişir, akılla birleşir ya da akıllanır bu duygular. Ana baba olmanın sorumluluğu ve erdemiyle cevap verir. Baba kahramanınız değişmez, bir gün sizi bırakıp ebediyete intikal eder ama değişmez, eksik kalırsınız ama kahramanınız sizinle yaşar.

Gerçek kahramanların izdüşümleri olan kurgu kahramanlarla yol alırız uzunca bir süre… Okumaya başlayınca çeşitlenirler, çoğalırlar, birinden birine sürüklendiğiniz bile olur.

Moda olduğu yıllarda, ben ‘’Zagor mu; Yoksa Teksas mı daha kahraman ve iyi ?’’ karar veremezdim. Neden bir seçim yapmalıyım bilmeden. Ama onlara inanırdım, vazgeçemezdim. İyi olanın kazanacağına olan inancımız gibi.

Her yaşın ayrı kahramanı var.. Onlar bizler gibi yaş almıyorlar, bizse onlarsız büyüyemiyoruz.

Türk masallarındaki Nasrettin Hoca ,Keloğlan, Ali Baba ve Haramileri, Köroğlu, Bayındır Han, Deli Dumrul….. liste çok uzun ve çok çeşitli. İçinde kayboluyor insan, büyük bir keyifle okudukça okuyası geliyor, maceradan maceraya sürükleniyoruz beraberce. Yıllar geçtikçe anlıyoruz ki bu kurgu kahramanlar yaşadığınız toprakların suyuyla havasıyla insanıyla kökleniyor yeşerip dal budak salıyor. Hoşgörüyü, yardımseverliği, sağduyuyu, pratik zekayı, hakkaniyetli oluşunu, vatanı için canını vermeye hazır oluşunu yaşamış atalarından, gerçek kahramanlardan alıyorlar. Hepsinde Anadolu’muzun rüzgarının, yağmurunun, yalçın kayalıklarının, hırçın denizlerinin, derin vadilerinin karakterlerine sinmiş özellikleri var, tıpkı gerçek kahramanlarımız gibi. Çünkü onları biz yaratıyoruz.

Roman ya da destan kahramanlarının kahramanlıkları kabul edilebilir mantıktadır yani mantığa uygundur. Oysa bizim yaşamış kahramanlarımızın kahramanlık öyküleri şaşırtır bizi, çocuğunun üstündeki örtüyü taşıdığı mermilerin üzerine kar kış demeden seren Şerife Bacı inanılmaz gelir, hayretimizi zorlar mesela…

Fedakarlıkta sınır tanımayan, kendinden, ailesinden bile vazgeçmiş kahramanlarımızın iradesi kararlılığı ve enerjisiyle, etkilenir güç buluruz. Tarihte yer almış tüm kahramanlarımız bize köklerimizin gücünü hatırlatır.

100. Yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı’mızda bir kez daha Kurtuluş Savaşı’nın önemini bu savaşın kahramanlarını andık anmaya da devam ediyoruz.

Ulusal kahramanlarımız yüzlerce hatta binlerce. Biz bunların tek vücutta toplanmış ismi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ‘e şükranlarımızı bildiriyor ve bizim ebedi kahramanımızsın, ebediyete kadar diyoruz.

Atam seni saygı sevgi ve özlemle anıyoruz…

 

     

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar