Asuman Bora

Asuman Bora

Mail: luya@mynet.com

Kış hazırlıkları

Bayılırım kış hazırlıklarına… 

Hummalı ve güzel bir çalışmadır. Tüm aileyi içine alır, imecedir sanki. 

Kasalarla gelen salçalık domatesleri az mı yıkayıp kabuklarını soyduk. Tertemiz örtülere serilen tarhanayı ters yüz etmeyi hiç sevmezdim. Saatlerce çekirdekleri ayıklanan reçeller, en az beş çeşit yapılır mis kokuları ile saklanır, konu komşuya da birer kavanoz verilirdi.

Kış sabahlarında yağlı reçelli ekmek uyanmaya değerdi bizim için. Ya balkonlarda ipe dizilmiş patlıcan  ve biberler. Renkleri yeşilden sarıya dönüşür buruştukça buruşurlar ama tatlarından bir şey kaybetmezlerdi. Derin dondurucular çıkınca, balkonlar küçülüp, şehrin havası kirlenince kış hazırlıkları değişime uğradı, modernleşti. Ben her halini seviyorum, bayılıyorum kış hazırlıklarına. İki paket domates koyunca buzluğa nostaljik bir tadın yanı sıra güvenli hissediyorum kendimi.

Ev kadınlığı öğretilerimin içinden cıbbızla çekip aldıklarımdan. Tabi eski okul hazırlıklarımızı da atlayamam.  Yeni forma heyecanı,  kalemler silgiler, gönyeler, pergeller kareli düz çizgili iki ortalı, yüz yapraklı defterler. Kitap kaplamalar, yalanan etiket arkaları… Sonbahar kokusunu taşırdı eve bunlar ve daha nice kış hazırlıkları, telaşlı heyecanlı umut dolu olurduk. Son bahar da yeni bir yaşam başlardı okulların açılmasıyla. Son baharın anlamıyla zıt bir sevinç içimizde. Bu hazırlıklar da zamana uydu değişti defter kaplayan yok ama sevinç yaşayan çocuklar hala çok. Her şey yaşandığı zamanda güzel, eskiye övgü değil sözlerim. 

Bütün bu hazırlıkların planlamaların yanına yenilerini ekliyor CORONA ve dikkat…. 

Geçtiğimiz sene ansızın yakalandık, uyumlanmakta zorluk çektik, zorlandık, ama deneyimliyiz artık. Bilinçliyiz korkularımızı yenebilecek bilgiye sahibiz. Dilemiyoruz ama karantinalı günler yaşarsak ne yapacağımızı biliyoruz. Pandemi şartlarıyla değişen okul ve ev yaşamına hazırlanmalı planlarımızı okullar açılmadan yapmalıyız.   

Online eğitimi beğensek de, beğenmesek de uyumlanmak zorundayız. Önce veliler olarak bu değişimde üstlerine düşeni yapmak için bilgilenmeli, ev içi değişiklikler için pratikler geliştirmeliyiz. Çocuklarımızın Online derslerden azami yararlanması için kolları sıvama zamanı. Okula gitmediği için farklılaşan rutininde çocuğumuzun günlük yaşam planını belirlemek görevimiz.

Uyku saatinden, beslenmesindeki değişikliklere kadar her alanda isteksiz olabilecek çocuğumuz için sevgi ve sabırla her şeyi belirlemeli ve takip etmeliyiz. Arkadaşları ile buluşamayan, enerjisini koşup oynayarak atamayan çocuklarımızın sabrımıza ihtiyacı var. - Dur sus, yapma, otur, bıktım sözleri olmamalı dilimizde. Onları dünyaya getiren bizleriz, zor günlerde bütün olmak,  beraber olmak,  bizim elimizde. Evde sınıf ortamı yaratmanın gerekliliğini açıklıyor uzmanlar. Onlara kulak verelim.

Lütfen dikkatle dinleyip, uygulayalım. Geleceğimizin çocuklarımıza emanet olduğunu ASLA unutmayalım. 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar