Ercan Pala

Ercan Pala

Mail: palaercan35@hotmail.com

Gölge Oyunu...

Tarihi çok eskilere dayanır, elektriğin olmadığı zamanlara. Hemen hemen tüm dünyada farklı hikayeleri konu alan anlatımları mevcuttur. Bizdeki en ünlüsü Hacivat ile Karagöz sayılabilir. Yüzlerce yıldan günümüze kadar ulaşmış ve kendini korumuş bir sanat.

Zannediyorum orta yaşlı olup, gaz lambalı ya da mumlu gecelerde kendi gölge oyununu oynamamış olan yoktur. Hani şu parmaklarınızı birleştirip, duvara yansıtarak oluşturulan şekillerle oynanandan. Özellikle uzun kış gecelerinin vazgeçilmez eğlencesiydi.

İşin bu tarafı çok eskilerde kaldı, Hacivat-Karagöz bile artık bir nostalji. Çağ değişti, eğlence, oyun anlayışımızda öyle. Bu yönüyle Gölge Oyunu eski bir sanat artık. Ancak Gölge Oyunu güpegündüz tam gaz devam ediyor, hem de hiç hız kesmeden.

Teknoloji hayatımızdaki birçok şeyi kolaylaşırken, bir o kadar da bizi yalnızlaştırıyor. Sanal ortamlarda  sosyalleştirirken, gerçek hayatta asosyalleştiriyor. Birbirimizden gittikçe uzaklaşıyoruz, kopuyoruz. Bir dostun gülüşünden çok beğeni, paylaşım peşinde koşuyoruz.

Artık sosyal medyada yaşıyoruz. Neredeyse her şeyi, bıraktım diğerlerini artık aşklar bile sanal. Sosyete Pazarı gibi ne ararsan var, en vahi çeşit arkadaşlık, sevgililik, hatta emeksiz dostluk bile. Açık bir pazar, talebe göre arz, arza göre talep orada.

Aslında herkes orada gölgede, gölgelerde yaşıyor. Hiç kimse aslı değil, hiç kimse tam kendi değil. Olmak istediği, olmaya çalıştığı haliyle mükemmel insan tiplemesiyle arzı endam ediyor. Gerçek hali ise gölgede. Işık bu kez yansıtan değil, saklayan görevinde.

Dünyanın başına bela edilen Covid-19 ve bir yılı aşkın süredir yaşadığımız Pandemi’de böyle. Bu da bir Gölge Oyunu. Gerçeği, tam gerçeği hiç kimse bilmiyor. Pandemi de bir gölge, ışık nerde kimin elinde belli değil. Birilerinin kurguladığı bu Gölge Oyunu, tüm yaşantımızı alt üst ediyor, canlar alıyor.

Bizi her geçen gün daha da yalnızlaştırmaya, daha da izole olmaya, daha da gölgede yaşamaya mahkum ediyor. İnsan olmaya ait birçok özelliğimizi gölgeliyor, korku, panik, endişe, bencilliği körüklerken iyi, güzel olan yanlarımızı birer birer köreltiyor.

Bizden başka bir yaşama geçmemizi, sadece teknolojik olarak değil, insani özelliklerimizi de sanallaştırmamız isteniyor. Bugün Covid-19, yarın Novid-20, öbür gün Movid-21 vs. Kısacası bizi daha çok pandemik dönemler bekliyor, ölmez sağ kalırsak.

Çünkü; 21. Yüzyıl'ın Gölge Oyunu daha yeni başlıyor…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar