İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır diye bir deyimimiz var. Yani bir sorun veya gerginlik varsa konuşmalısınız, bu sorunu ve gerginliği yaşadığınız tarafla barış yoluyla, konuşarak çözüme gitmelisiniz anlamındadır.
Fakat bu yollar ve bu davranış biçimi ancak karşı taraf veya tarafların da anlayışlı ve çözüme yatkın olduğu durumda işe yarar. Bir tarafın şiddete başvurduğu noktada artık sözlere ya da uluslararası ilişkilerde olduğu şekliyle diplomasiye yer yoktur ve ancak şiddete başvuran tarafı yine güç kullanarak durdurmak ve caydırmak zorunlu hale gelmiştir. Karşı taraf ya da taraflara anladıkları dilden konuşmak gerekmektedir.
Bu yazının ilham kaynağı bir kaç gündür gözlerimizin önünde cereyan eden şiddet olayları olsa da konusu politik ya da inanç yönünden yakınlık duyduğumuz insanları savunmak da değildir. İnsanlık tarihi boyunca zalimce şiddet uygulayan, kan döken nice örnekler olmuştur ve maalesef insanoğlunun doğası gereği olmaya da devam edecektir.
Bu satırların yazarının niyeti şiddeti övmek ya da haklı göstermekse hiç değildir. Aksine sürekli ve kasıtlı şiddet eylemlerinin sadece sözlerle ve şiddet uygulayan taraf ya da tarafların umursamadığı protesto eylemleriyle durdurulmak şöyle dursun, sonuç olarak ödüllendirildiği, teşvik edildiği bu şiddet-ödül-teşvik-şiddet döngüsüne dikkat çekmektir.
Bu yazıda amaç, benzer durumlarda yapılması gerekene, verilmesi gereken doğru tepkiye işaret etmektir. İnsanoğlu vahşi bir yapıya sahiptir ve şiddete yöneldiğinde artık onu durdurmak için sözler yetmeyecektir. Yani konu insan doğasını anlamak ve uygun şekilde davranmaktır.
İnsanlık binlerce yıldır toplumlar halinde yaşamaktadır. Toplumların da yazılı ve yazılı olmayan kuralları vardır. Devlet denen mekanizmalar, yerel ve uluslararası kurumlar vardır. Mesela ‘Geç gelen adalet adalet‘ değildir denmesi ne kadar doğru ise, şiddete göz yumulup sürmesine izin verilmesi de aslında o şiddete yardım edilmesi destek verilmesidir.
Oysaki vicdan sahibi insanlar eziyet ve şiddet görenler için sözlerden daha fazlasını, gerçekten yapılması gerekeni yapmalıdır.
Yorum Yazın