Asıl iktidar enkaz altında…
29 Ekim Çarşamba, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coronavirüs nedeniyle geçmiş yıllardaki coşkudan uzak olsa da tüm yurttaşların gururunun okşandığı bir gün olarak sona ermişti. Herkes yatağına girerken 97 yıl önce atalarının yokluklar içinde var ettikleri hukuk devletinde yaşıyor olmanın mutluluğunu taşıyordu.
Ancak 30 Ekim Cumhuriyet’in tüm değerlerinin yıkılmaya çalışıldığı son 40 yılın, aslında devletin de tüm kurumlarıyla çökmüş olduğunu vurdu yüzümüze. 12 Eylül Darbesi’nin ürünü iktidarlar ve yarattıkları talan düzeni, rant amaçlı hazırlanan imar planları, imar afları ve en son çıkarılan imar barışı garabeti ortaya kimliksiz ve çürük yapılı kentler çıkardı. Devlet dışında herkesin 7’nin üzerinde şiddete sahip olduğunu söylediği deprem, 115 canımızı aramızdan aldı. Bin’in üzerinde yaralı ve kullanılamaz hale gelen 4 bin üzeri konut.
18 yıllık savurganlık, kümes yönetmekten aciz insanların eline teslim edilen devlet kurumları ve bunu sonucunda çöken ekonominin üzerine tüy diken coronavirüs salgını. Bir de deprem felaketi çökünce ülkenin üzerine, bütün defolarımız ortaya çıktı. Aslında depremde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediğinin aksine, devlet kurumları enkaz altında kaldı. Bizzat kendi yönetim anlayışı enkaz altında kaldı.
Bugün Türkiye’de 453 binden fazla müteahhit belgesi sahibi var. Bu sayı Avrupa’daki müteahhit sayısının yaklaşık 10 katı. Büyük çoğunluğu da ilkokul mezunu. Sen her önüne gelene müteahhitlik belgesi verirsen böyle ucube binalarda insanlarımız ölmeye devam eder.
Cumhurbaşkanı özellikle CHP’li belediyelere yüklenerek ‘yönetim anlayışının enkaz altında kaldığını ‘söylemiş. Sormazlar mı adama, 25 yıl yönettikleri İstanbul’da bu şiddette bir depremde uzmanlar neden ‘on binlerce yurttaş ölür’ diye raporlar veriyor.
Herkes yatıp kalkıp CHP’li belediyelerin ve İzmirli müteahhitlerin dürüst ve özverili çalışmalarına şükretsin. 7’nin üzerinde bir depremde içimiz yaksa da ölüm sayısının 115’te kalması CHP’li belediyelerin işlerini sıkı tuttuğunun göstergesi. Onlar da Ak Partili belediyeler gibi davranmış olsalardı bugün binlerce ölüden söz ediyor olabilirdik.
********************************************************
Bugün 10 Kasım. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 82. ölüm yıl dönümü. Bugün Atatürk’ü şiirlerle, O’nun sevdiği şarkılarla anmak varken kurduğu Cumhuriyet’in yerlerde sürünmesinin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Cumhuriyet’in 97. yılında bu ülkeyi yönetenlerin O’nu ve hedeflerini anlamamış olmasının verdiği sıkıntıları yaşıyoruz. Ama tarih oldukça acımasızdır. Geçmişini unutanlara hiç ummadıkları anda öyle bir ders verir ki; neye uğradıklarını şaşırırlar.
Bugün yüzyılın en büyük devrimcisi karşısında saygıyla eğiliyoruz.
Yorum Yazın